Jesensko srečanje Zveze tajnic Slovenije v Slovenj Gradcu

Srečanje s Hugom Wolfom, sveto Elizabeto in g. Pergerjem

Prijaznemu vabilu 15. jesenskega srečanja članic Zveze tajnic Slovenije in Kluba tajnic Koroške, ki v letošnjem letu praznuje 20. obletnico delovanja, se nas je odzvalo 7 članic Strokovnega kluba poslovnih sekretark in tajnic Maribor. Z veseljem smo prisedle na avtobus, ki nas je popeljal levo in desno, čez hrib in v dolino na Koroško v Slovenj Gradec.

Za ogled fotogalerije klikni na sliko.

Po okrepčilu v MKC (Hostel) v Slovenj Gradcu so nas prijazne gostiteljice popeljale na ogled svojega lepega mesta Slovenj Gradec, ki je del koroške statistične regije in meri 174 km2. Po površini se med slovenskimi občinami uvršča na 29. mesto, na dan 1. 1. 2014 je imela občina po statističnih podatkih 16.839 prebivalcev. Starodavno mesto v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je tudi slovenski sinonim za kulturno središče, kjer se preteklost srečuje s sodobnostjo.

Tako smo si med kulturnimi znamenitostmi Slovenj Gradca ogledale rojstno hišo Huga Wolfa, skladatelja samospevov, cerkvene in komorne ter koncertne glasbe († 22. 2. 1903 na Dunaju). Po rojstni hiši nas je vodila gospa Nataša Škorjanc Beliš. Po Koroškem pokrajinskem muzeju pa direktorica muzeja gospa Brigita Rajšter. V tem muzeju je zaposlena tudi naša gostiteljica in predsednica Kluba tajnic Koroške gospa Mojca Kos. Koroški pokrajinski muzej je junija leta 2002 z odlokom ustanovilo dvanajst občin koroške regije. Ogledale smo si tudi razstavi Michaela Kosa – Razširitev območja somraka in Anje Jerčič Jakob – Preraščanje, ki sta se nas zelo dotaknili.

Ob prijetni pogostitvi v Čajnici Peč, ki se nahaja na dvorišču KPM, sta predsednica Zveze tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenij Suzi Asfour in predsednica Kluba tajnic Koroške Mojca Kos v okviru humanitarne akcije predali zbrana finančna sredstva Varni hiši v Slovenj Gradcu. Nagovoril in pozdravil nas je tudi župan občine Slovenj Gradec gospod Andrej Čas.

Naslednje dejanje je bil ogled najstarejše stavbe v mestu, cerkve sv. Elizabete. Leta 1251 je Bertold Andeški posvetil tržno cerkev sv. Elizabeti Thurinški, svoji nečakinji, ki je bila kot zavetnica revnih in ubogih kanonizirana leta 1235. Zgodovino cerkve nam je razložil gospod Marko Košanj (kustos Koroške galerije likovnih umetnosti), nekaj orgelskih skladb je na presenečenje vseh navzočih zaigrala gospa Kazimira Lužnik, zapel pa nam je tudi MoPz Adoramus pod vodstvom zborovodkinje Janje Kresnik. V Slovenj Gradcu deluje tudi edini evropski medičar in svečar s tradicijo iz leta 1757. Vsa znanja in spretnosti se iz roda v rod prenašajo na sedaj že deveto generacijo tega družinskega podjetja. V Hiši mojstrovin Perger nas je vodil g. Hrabroslav Perger. Pokazal nam je svet izdelovanja lectarskih, voščenih in medenih izdelkov. Ogledale smo si pestro paleto poslovnih, protokolarnih in promocijskih daril, ki krasijo domove tudi marsikatere znane osebnosti z vsega sveta. Seveda tudi me nismo mogle iz trgovine, saj je tako kot v pravljici o Janku in Metki vse bilo dišeče in sladko.

Za prijeten konec so nas gostiteljice popeljale na večerjo v gostišče Rahtel, ki se nahaja 6 km iz Slovenj Gradca, skozi naselje Pod gradom in nudi čudovit razgled na Slovenj Gradec in Mislinjsko dolino. Tudi tukaj smo poslušale glasbo, na citre nam je zaigrala gospa Tina Kselman iz Glasbene šole Slovenj Gradec, ogledale pa smo si tudi priložnostno razstavo steklenih izdelkov, pretežno nakita, steklarskega mojstra in inovatorja iz Slovenj Gradca Matijaža Gostenčnika.

Mojca Kos je vse udeleženke obdarila s svojimi ročno kvačkanimi prtički, za kar se ji prisrčno zahvaljujemo. In polne vtisov smo se že v nočnih urah s kolegicami iz večine slovenskih klubov razšle z besedami, da se ob letu osorej zopet vidimo.

Zapisala:
Marta Brezar

gumb tajnice leta

Melita3Melita Pediček Spindler
Adma odličnost leta 2020

facebook

Kontakt

Strokovni klub poslovnih sekretark
in tajnic Maribor

Delavska ulica 67
2000 Maribor
Slovenija

tel.: 051/689-351

e-pošta: 

 

Iskanje

Donatorji

bpi-mb

POLIRKA s.p.
Mario Matijašec
Miklavž

kopija-nova

gorenje-surovina

embalaza-maribor

 

mariborski-vodovod

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih