Kostanjev piknik pri Tanji na Gaju

Nekoč je imel pravi ali domači kostanj (Castanea sativa) pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj so ga že stari Grki in Etruščani pospešeno sadili in njegove plodove uporabljali v prehrani. Pravi kostanj zraste do 35 m visoko in doseže premer do 3 m. Svoj pomen v prehrani je izgubil šele z uvedbo krompirja in koruze, pogosto je pomagal preganjati lakoto. Kostanj ne vsebuje holesterola in ne glutena. Energijska vrednost 100 gramov olupljenih plodov kostanja znaša 820 kJ (200 kcal) in je odličen za pripravo raznih jedi. (vir: http://www.gozd-les.com/)

Za ogled fotogalerije klikni na sliko.

Članice Strokovnega kluba poslovnih sekretark in tajnic Maribor imamo zelo rade druženje in k temu v jesenskem času pritiče tudi nabiranje in peka kostanjev. Že drugo leto smo se zbrale pri naši kolegici Tanji na Gaju nad Mariborom, 8 najbolj zagnanih nas je prišlo na »tradicionalni« kostanjev piknik.

Najprej smo se okrepčale s šilčkom konopljinega ali orehovega žganja in domačo potico, malo poklepetale, nato pa smo se zapodile v gozd. Hodile smo navkreber in navzdol, skakale čez potok, iskale kostanjeva drevesa, brskale za kostanjevimi plodovi in se držale »gozdnega bontona«. Kar pravi pohod smo si naredile.

Bera kostanjev ni bila najboljša, bilo pa ga je dovolj, da smo po odličnem domačem kislem zelju s klobaso zakurile ogenj in ga spekle za posladek. Peko najbolje opravi naša Dragica, zato smo ji to z veseljem prepustile. Med čakanjem na vroče kostanje smo neumorno klepetale, se družile in malo opustošile Tanjin zelenjavni vrt. Peka in lupljenje kostanjev je prav poseben obred. Pečene kostanje smo seveda tudi me poplaknile z moštom. Lep dan, sproščujoč in prijeten, se je prevesil v večer, kar težko smo šle narazen, toliko smo si imele še za povedati. In zato se naslednje leto zopet dobimo pri Tanji na kostanjevem pikniku. Da se naužijemo svežega zraka, naberemo novo energijo, obudimo spomine in ustvarimo podlago za nove.

Zapisala:
Marta Brezar

gumb tajnice leta

Melita3Melita Pediček Spindler
Adma odličnost leta 2020

facebook

Kontakt

Strokovni klub poslovnih sekretark
in tajnic Maribor

Delavska ulica 67
2000 Maribor
Slovenija

tel.: 051/689-351

e-pošta: 

 

Iskanje

Donatorji

bpi-mb

POLIRKA s.p.
Mario Matijašec
Miklavž

kopija-nova

gorenje-surovina

embalaza-maribor

 

mariborski-vodovod

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih