Motivacijski seminar ZMOREM

V sredo, 11. februarja 2015, smo v našem klubu gostile predavateljico Neno Dautanac iz Šole odličnosti in njen odličen motivacijski seminar ZMOREM.

Vsak dan se na različnih področjih srečujemo z različnimi izzivi in nalogami. Pa čeprav so še tako zahtevne, nam včasih ne preostane nič drugega, kot da si rečemo: saj ZMOREM. Naš ZMOREM pa je neposredno vezan na našo samopodobo in samomotivacijo, ki sta sestri dvojčici. Večja je naša samopodoba, večja je naša samomotivacija – in obratno, nižja je naša samopodoba, nižja je naša samomotivacija. Da pa pridemo to točke ZMOREM, moramo biti pogumni, tvegati, se zavedati, da smo različni, ne smemo biti občutljivi, pravilno se moramo odzivati na konflikte, uporabiti zdravo kmečko pamet in imeti zavedanje lastne identitete. Lastno identiteto pa ne podedujemo, ampak jo gradimo in razvijamo. Pomemben del identitete pa so vrednote.

Izvedeli smo, da drugačen način delovanja, mišljenje... ni napačen ter da misel vodi v razmišljanje, razmišljanje v odločitev, odločitev v dejanje, dejanje v rezultate. Sami smo odgovorni za svoje misli.

Za svoje življenje moramo prevzeti odgovornost. Odgovornost pa pomeni tudi, da znamo odpuščati – sebi in drugim. Odpuščanje pa je najmočnejša sila za ozdravljanje odnosov. Odpuščanje ne pomeni, da pozabiš, da se je nekaj zgodilo, da se pretvarjaš, kot da ni nič, da se ne soočiš s škodljivim ali napačnim ravnanjem bližnjega. Odpuščanje je, da se soočiš s krivico, da prepoznaš čustva, ki vrejo znotraj tebe, da se odločiš, da prekrška, žalitve ne boš držal zoper tistega, ki jo je povzročil. Odpuščanje je najprej in predvsem odločitev in ne čustvo, čustva kasneje sledijo odločitvi. Neodpuščanje je kot kislina, ki nas od znotraj razjeda!

Naša čustva so proizvod naših misli. Ne moremo kontrolirati svojih besed in dejanj, če ne kontroliramo svojih misli. Ali imamo pozitivno ali negativno miselnost oziroma naravnanost, je stvar naše odločitve in našega izbora. S kontrolo in usmerjanjem svojih misli boste dosegli čudovite spremembe v svojem življenju. Seveda, če bodo misli pozitivne in nikoli v škodo drugih.

Ko si priznamo željo po spremembi, je nujno potrebno, da verjamemo, da jo lahko uresničimo in dosežemo. Verjeti moramo, da zmoremo, da bomo našli način. Vera pomeni videti, preden imaš.
Videti v mislih, si predstavljati. Vero potrebujemo, ko so vse okoliščine proti, ko nam razum govori, da je nemogoče, ko ljudje dvomijo v nas. Takrat potrebujemo vero! Vere ne potrebujemo, ko imamo dejstva!

Ko zares verjamemo, potrebujemo še vztrajnost. Vztrajnost je pomembnejša od talenta. Brez vztrajnosti bomo odnehali. Večina ljudi pravzaprav ne doživi neuspeha, ampak preprosto odnehajo.

Če verjamem, da zmorem ali če verjamem, da ne zmorem – imam prav!

Kako pomembno je, kaj verjamemo, pa nazorno prikazuje naslednja zgodba:

Nepismeni hišnik

V neki šoli v Londonu je bil zaposlen nepismen hišnik. Ker ni znal ne brati ne pisati, je novi mlad ravnatelj menil, da bo to imelo slab vpliv na njegovo delo in okolico, zato je hišnika odpustil. Kljub omejenemu znanju je hišnik s pravim podjetniškim duhom odprl malo trafiko, ki pa je zrasla v pravo trgovino. V tem poslu je bil tako dober, da je odprl več takih trgovin in sčasoma je nastala cela veriga trgovin, vredna več milijonov dolarjev. Nekega dne je nepismenega podjetnika obiskal eleganten bankir in mu zastavil zelo zvito vprašanje: Za nepismenega človeka vam gre zelo dobro. Si lahko predstavljate, kje bi bili, če bi znali brati in pisati? Nepismen hišnik je trenutek pomišljal in nato odvrnil: »No, mislim, da bi bil še vedno hišnik v šoli.«

Ne omejujte svojih sposobnosti. Največje ovire so v naši glavi.

gumb tajnice leta

Melita3Melita Pediček Spindler
Adma odličnost leta 2020

facebook

Kontakt

Strokovni klub poslovnih sekretark
in tajnic Maribor

Delavska ulica 67
2000 Maribor
Slovenija

tel.: 051/689-351

e-pošta: 

 

Iskanje

Donatorji

bpi-mb

POLIRKA s.p.
Mario Matijašec
Miklavž

kopija-nova

gorenje-surovina

embalaza-maribor

 

mariborski-vodovod

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih